top of page
  • Writer's pictureΔημήτριος Δρίβας

Brand new UI perikleios opac

Updated: Nov 16, 2020


Mένουμε μέσα! Και επειδή μένουμε μέσα έχουμε τον χρόνο να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί. Έτσι φροντίσαμε να αλλάξουμε το User Interface του καταλόγου της Περίκλειου βιβλιοθήκης. Ανανεώσαμε τα βιβλία στις νέες προσκτήσεις του καταλόγου και για να μην τα δείχνουμε πλέον "στον αέρα" τα τοποθετήσαμε σε ένα ράφι για να δείχνουν καλύτερα. Συμφωνείτε;

Στο ράφι λοιπόν της βιβλιοθήκης μας τοποθετήσαμε τα βιβλία (από αριστερά) :


  • Το συναρπαστικό "Α μπε μπα μπλομ" δυνατό αστυνομικό, νουάρ μυθιστόρημα, που σε

κάποια σημεία φλερτάρει και με το υψηλής έντασης ψυχολογικό θρίλερ. Ευφυής σύλληψη, καταιγιστικός τηλεοπτικός ρυθμός από τον μετρ του είδους Μ.Ι. Aldridge και μια επιθεωρήτρια που ήρθε για να μείνει : την αντισυμβατική, μέχρι παρεξήγησης, Helen Grace. Μιλάμε για μια σειρά 7 συνολικά best seller βιβλίων, που αρέσουν πολύ, ενώ να επισημάνουμε ότι στη βιβλιοθήκη μας υπάρχει και το 2ο στη σειρά βιβλίο του συγγραφέα με τον τίτλο "Γύρω γύρω όλοι".

Προσοχή σκηνές καθηλωτικές αλλά και ανατριχιαστικές, γλώσσα περιγραφικά σκληρή έως ωμή.


  • Σε ένα καταγώγιο σε μια μικρή πόλη στο Ισραήλ, διοργανώνεται μια βραδιά σταντ απ

κωμωδίας, με τον Ντόβαλε Γκρίνσταϊν, έναν μεσήλικο κωμικό. Ανάμεσα στους θεατές βρίσκεται ο δικαστής Αβισάι Λαζάρ, πρώην συμμαθητής του... Σταδιακά, καθώς κινείται μεταξύ ιλαρότητας και υστερίας, ο μονόλογος του Ντοβ παίρνει τη μορφή απομνημονευμάτων και μας μεταφέρει στην παιδική του ηλικία. Στην όμορφη μητέρα του, που επέζησε του Ολοκαυτώματος, στον τιμωρητικό πατέρα του, την εβδομάδα που πέρασε σε μια στρατιωτική κατασκήνωση για νέους, και που σημάδεψε τον κωμικό για πάντα. Ένας σαρωτικός μονόλογος από τον βραβευμένο με Man Booker International Prize Ντάβιντ Γκρόσμαν, ένα αξεπέραστο λογοτεχνικό επίτευγμα.

Και κάτι παράπλευρα αξιοσημείωτο : Στο βιβλίο το μοναδικό ανέκδοτο που δεν ολοκληρώνεται είναι αυτό που δίνει και τον τίτλο "Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ". Ο ίδιος ο συγγραφέας ευρισκόμενος αρχές του έτους στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του ερωτώμενος σχετικά έδωσε και την ολοκλήρωσή του: Ένα άλογο, λοιπόν, μπαίνει σε ένα μπαρ και ζητάει από τον μπάρμαν μια βότκα. Όταν πάει να πληρώσει, ο μπάρμαν του λέει πως κάνει πενήντα δολάρια. Το άλογο πληρώνει και φεύγει. Ο μπάρμαν το παίρνει στο κατόπι και του λέει: «ένα λεπτό, κύριε άλογο, πρώτη φορά βλέπω άλογο να μιλάει σ’ αυτό το μπαρ». Και τότε το άλογο του απαντάει: «Με τις τιμές που έχεις δεν πρόκειται να ξαναδείς».


  • Το αριστουργηματικό σε grafic novel έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, Ο ζητιάνος,

αποτελεί το τρίτο κόμικ, μετά τα "Ερωτόκριτος" και τα "Μυστικά του βάλτου" στη σειρά «Νεοελληνική Πεζογραφία σε Γκράφικ Νόβελ» έτσι όπως κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Polaris. Ο Καρκαβίτσας παρουσιάζει εδώ την ανατομία μιας κοινωνίας στην οποία επικρατεί η φτώχεια, η αμάθεια, η διαφθορά, το ταξικό μίσος, ο νόμος της ζούγκλας, η δεισιδαιμονία, ο μισογυνισμός και η πονηριά. Αποτελεί κείμενο κλασικό της νεότερης εγχώριας ρεαλιστικής λογοτεχνίας, που συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα έργα της νεότερης πεζογραφίας μας. Μόνο που εδώ η μεταφορά της σκοτεινής αυτής νουβέλας με τα έντονα στοιχεία νατουραλισμού, μετατράπηκε σε μία εξαιρετική έκδοση σε graphic novel σχεδιασμένη από τον Kanellos Cob (που έχει κάνει και τη μεταφορά σε κόμικ) και επιμελημένη από τον Γιάννη Ράγκο.

Χτίσιμο (δύσκολο) των διαλόγων με τη διήγηση, σενάριο πιστό στο κείμενο του βιβλίου, με παράλληλο χτίσιμο εικόνων και σκηνών, μκρών, μεγάλων και μεγαλύτερων, σε 128 σελίδες διαστάσεων 29Χ20, που σε προκαλούν όχι μόνο να τις ξεφυλλίσεις, μένοντας στις μεγαλοπρεπείς και ζωντανές εικόνες του, αλλά να διαβάσεις το έργο στο σύνολό του και να το θαυμάσεις.


  • Μια μυθοπλασία ενταγμένη στην ιστορία της Αγγλίας τον 17ο αιώνα.

"Αυτή είναι η ιστορία του Λούσιους Πρέσκοτ, ράφτη και στρατιώτη στον αγγλικό εμφύλιο

πόλεμο, που πέθανε δυο φορές. Ο συγγραφέας είμαι εγώ, ο Βενέδικτος Σίλκοξ είναι και δική μου ιστορία το χρονικό της νιότης μου το πώς έκαψα το κερί του χρόνου κι από τις δυο του άκρες το πώς αρρώστησα κι έγινα πικρόχολος..." διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της Σώτη Τριανταφύλλου, που τιμήθηκε γι' αυτό της το βιβλίο με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 2018. Η συγγραφέας με μια πλούσια και περιεκτική σε ουσιώδεις παρατηρήσεις γραφή, εντάσσει τους επινοημένους χαρακτήρες της σε μία εποχή βίας, αθλιότητας, φτώχειας, μισαλλοδοξίας, φανατισμού και θρησκοληψίας. Και όπως συμβαίνει πάντα μαζί με αυτούς εντασσόμαστε κι εμείς, όχι μόνο στο κλίμα της εποχής και των καταστάσεων, αλλά και στα ερωτήματα που αυτές οι καταστάσεις γεννούν, ερωτήματα που είναι τελικά διαχρονικά.

"Πίσω από την αφηγούμενη ιστορία αναδύεται εύστοχα ένα διαχρονικό θέμα που αφορά την αυτοδυναμία των προσώπων (που υποτίθεται ότι είναι ο μοχλός των εξελίξεων) σε αντιπαράθεση με τη δυναμική της εποχής, που μοιάζει να κινεί τα δικά της νήματα και να εγκλωβίζει την ατομική βούληση. Πόσο ελεύθερο είναι το άτομο/η μονάδα να χαράξει τα όρια της δράσης και να πάρει αποφάσεις για τη ζωή που του αναλογεί; Σε μια κοινωνία ανισοτήτων και διακρίσεων ποιες φωνές θα ακουστούν πιο δυνατά;" (Από την κριτική στο έργο της Σώτης Τριανταφύλλου από την Διώνη Δημητριάδου, https://www.bookpress.gr/kritikes/elliniki-pezografia/triantafullou-soti-patakis-to-telos-tou-kosmou-se-aggliko-kipo-dimitriadou).

«Ο Λούσιους σκέφτηκε πως υπήρχαν δύο τρόποι για να πεθάνει: είτε μέσα στην απόλυτη αδιαφορία των ομοίων του σε καιρό ειρήνης, είτε μέσα στο ανθρωποκτόνο πάθος των εχθρών του σε καιρό πολέμου».

 

Πέραν όμως της ανανέωσης του UI του opac της βιβλιοθήκης μας, και όσον αφορά τη βιβλιοθήκη καθεαυτήν, βρίσκουμε εδώ την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι : Τα τεκμήρια στην βιβλιοθήκη αγγίζουν πλέον τα 1000, ενώ στις τελευταίες μας εγγραφές και κυρίως στο πεδίο 650 του marc21, που αφορά στις θεματικές επικεφαλίδες της καταλογογράφησης, έχουμε προσθέσει, και στο εξής το κάνουμε σε κάθε νέα μας εγγραφή, και επικεφαλίδες με τους καθιερωμένους όρους όχι μόνο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, αλλά και όρους από τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως, τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου (Library of Congress Authorities). Περιττό να τονιστεί, ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο ανεβάζει περαιτέρω την ποιότητα, τη δυναμική και το κύρος της Περίκλειου βιβλιοθήκης, αλλά καθιστά προσέτι την ευρετηρίαση των βιβλίων-θεμάτων της ευκολότερη, λεπτομερέστερη και ακριβέστερη για τον όποιον διαδικτυακό επισκέπτη της.


ΥΓ: Τελικά αυτό το άρθρο στο blog της βιβλιοθήκης θα μας μείνει αξέχαστο. Πέρα των άλλων γιατί γράφεται σε μια χρονική, ιστορική θα λέγαμε, συγκυρία, δύσκολη, πολύ δύσκολη για όλους. Γράφεται σε κατάσταση σχεδόν εγκλεισμού στο σπίτι και με πλήθος ανθρώπων να νοσούν από τον SARS-CoV-2 και κάποιους από αυτούς να χάνουν την ζωή τους. Μακάρι να περάσει σύντομα!


Η Περίκλειος






































108 views0 comments
bottom of page