top of page
  • Δημήτριος Δρίβας

Ένα μεσημέρι με τον Κώστα Ακρίβο με αφορμή το "Πανδαιμόνιο"

Updated: Dec 6, 2022



Το να βρίσκεσαι με συγγραφείς, να συζητάς μαζί τους (η λογοτεχνική ομάδα του σχολείου), να θέτεις ερωτήματα, απορίες, για το τι εννοούν, τι τους ενέπνευσε, πόση μυθοπλασία, πόση πραγματικότητα, ερωτήματα ατέλειωτα σε ένα διάλογο ελεύθερο που κινείται έξω από νόρμες και αβίαστα, ε, αυτό είναι μια εμπειρία που θα ήθελες να τη ζήσεις. Είναι μια εμπειρία την οποία όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές, αλλά και οι καθηγητές τους, απολαμβάνουν και βιώνουν αξέχαστα.

Η συνάντηση με τον Κώστα Ακρίβο, πλήρωσε ή και ξεπέρασε τα ψηλότερα stadards των προσδοκιών που θα μπορούσαμε να έχουμε από την επαφή μας με έναν συγγραφέα. Μας γέμισε με εντυπώσεις και εμπειρίες, με εκείνα τα πράγματα που απρόσμενα γεμίζουν και τρέφουν την ύπαρξη και ίσως γι' αυτό δύσκολα περιγράφονται. Είναι το συναίσθημα τελικά, που σου αφήνει η επαφή σου με τον Ακρίβο και η δύναμη του μυθιστορήματός του που σε κάνουν να κολλάς σε σκηνές που αυτό σου δημιουργεί, ξανά και ξανά, σα να σταμάτησε το ρολόι.

Τι είναι όμως αυτό του το βιβλίο, το "Πανδαιμόνιο"; Είναι ένα Πανδαιμόνιο σε καταιγισμό πλοκής σε αναστάτωση ανθρώπων, μοναχών που ζουν σε ρυθμούς χαλαρούς και ήπιους στο "περιβόλι της Παναγίας", στο Άγιο 'Ορος. Είναι ταυτόχρονα ένα ΠανΔαιμόνιο, δαιμόνων που απαιτούν για τον εαυτό τους τις ψυχές των μοναχών συνεχώς και πάντα, πόσο μάλλον τώρα που μια νεαρή γυναίκα -το κεντρικό θέμα του βιβλίου- βρίσκεται νεκρή σε ένα κελί στη μονή Σταυρονικήτα. Και όπως καταγράφει ο υπαστυνόμος στην αναφορά του: "Πολλά είναι τα ερωτήματα απ' αυτή την υπόθεση και το μυστήριο μεγάλο. Θα έρθουν τα πάνω κάτω. Ακούς εκεί φονικό, και μάλιστα σε γυναίκα! Πάει το άβατο πάει η αγιοσύνη. Χάθηκε το Όρος το καημένο".

  • Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 01.10.2022, ώρα 12:30 στο χώρο της Περίκλειου βιβλιοθήκης του σχολείου.

  • Στους μαθητές μοιράστηκαν 3 έντυπα βιβλία και άδειες για κατέβασμα του βιβλίου στα smartphones ή τα tablets τους στη μορφή του e-book, ενώ και η διαθεσιμότητα του βιβλίου σε audio-book, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν και να συγκρίνουν την παραδοσιακή ανάγνωση ενός έντυπου βιβλίου με τις παραπάνω σύγχρονες μορφές του



Πατήστε πάνω στο βιβλίο για να διαβάσετε στοιχεία του.



















bottom of page