top of page
  • Δημήτριος Δρίβας

Από τους AACR2 στο RDA ή αλλιώς ....

Updated: 4 days ago

Από τους αγγλοαμερικανικούς κανόνες καταλογογράφησης (ACCR 2), στο νέο πρότυπο RDA = Resource Description and Access, τουτέστιν στην Περιγραφή βιβλιογραφικών Πόρων και Πρόσβασης σ’ αυτούς.



Αυτό είναι το νέο Framework που ακολουθείται σήμερα από τις απανταχού βιβλιοθήκες του κόσμου που συνεχίζουν να καταλογογραφούν με KOHA και MARC21. Αυτό σημαίνει λεπτομερέστερες εγγραφές με στόχο Ι. από τη μεριά του χρήστη : α. την ευκολότερη εύρεση ενός τεκμηρίου στον κατάλογο της βιβλιοθήκης, β. την ταυτοποίηση και διάκρισή του από παρεμφερή τεκμήρια, γ. την επιλογή και απόκτηση του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται και να ικανοποιεί τις ανάγκες του καθώς και δ. την εξερεύνηση άλλων τεκμηρίων συναφών με τις ανάγκες του. ΙΙ. Από την μεριά των βιβλιοθηκών: Και εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων και της ανάγκης καταλογογράφησης, εκτός πλέον των βιβλίων και των άλλων παραδοσιακών, κι άλλων τεκμηρίων, όπως ηλεκτρονικών πηγών, ιστοσελίδων, χαρτών σε ψηφιακή μορφή κλπ, δημιουργήθηκε και δημιουργείται η ανάγκη, με έμφαση στην πληροφορία, της ανάπτυξης μοντέλων δεδομένων, όπως αυτό των οντοτήτων – συσχετίσεων : Καταγραφή διακριτών οντοτήτων (το μοντέλο ορίζει δέκα), με τα δικά τους διακριτά γνωρίσματα η καθεμιά καταλογογραφούνται για να συσχετιστούν παρακάτω μεταξύ τους,  (LinkedData), αφήνοντας το αποτύπωμά τους (καταγραφή και ανεύρεση τους) στον παγκόσμιο ιστό. Εννοείται για περισσότερες και κατατοπιστικότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να περιηγηθείτε στον ιστό, που στον όρο RDA βρίθει υλικού.



H Περίκλειος Βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ Χολαργού παρά τις όποιες δυσκολίες και μη φειδόμενη κόπων, ωρών εργασίας και μελέτης εγγράφει τα νέα τεκμήρια, που από την αρχή του νέου έτους εισάγει στη βιβλιοθήκη της, με βάση το νέο πρότυπο RDA και με το παρόν, περήφανη,  ενημερώνει τους επισκέπτες της γι’ αυτό.



bottom of page